Skip directly to content

Het MTB parcours

Lengte van de route: De routes hebben een lengte van 4,5 en 6 kilometer.

Markering: De routes zijn gemarkeerd met houten palen met een afgeschuinde witte kop. Rode pijlen(4,5 kilometer) of rode en zwarte pijlen (6 kilometer).

Startlocatie: De Valleiweg in Spaarnwoude.

Auto: (vanuit zuiden) de A2 richting Amsterdam en daarna de A9 richting Haarlem. Bij “knooppunt Velsen” de A22 volgen en voor de Velsertunnel de afrit “IJmuiden” nemen. Aan het eind naar rechts, dit is de N202 Amsterdamseweg. De 3de afslag rechts (Snowplanet) nemen, de Heuvelweg. Voor de parkeerplaats naar rechts en direct links (dit is de Valleiweg). De weg blijven volgen. Na ca. 600 m treft u in een bocht naar links het begin van de route. Parkeerplaats ca. 200 m verder. Indien vol, dan de parkeerplaats van Snowplanet gebruiken.

Auto: (vanuit noorden) de A9 richting Haarlem. Bij Beverwijk de A22 volgen en na de Velsertunnel de afrit “IJmuiden” nemen. Einde afslag rechts (dit is de Rijksweg). Aan het einde van de Rijksweg bij de verkeerslichten rechts. De 5de afslag naar rechts (Snowplanet) nemen, de Heuvelweg. Voor de parkeerplaats naar rechts, direct links (dit is de Valleiweg) en weg blijven volgen. Na ca. 600 m treft u in een bocht naar links het begin van de route. Parkeerplaats ca. 200 m verder. Indien vol, dan de parkeerplaats van Snowplanet gebruiken.

Omgeving: Spaarnwoude is een gecreëerd natuurgebied langs het Noordzeekanaal, grofweg gelegen tussen IJmuiden, Velserbroek en Halfweg. Het gebied omvat 1600 hectare grond.

Beschrijving route

1 De start van de route is bij de 3 gestapelde betonnen “Lego” stenen met het rode MTB teken. Je start direct met een klein klimmetje gevolgd door een pittige afdaling. Vervolgens rijdt je over 2 houten bruggetjes en de volgende klim dient zich aan. Dan blijf je het pad volgen en volgt er een splitsing in de route.

2 Rechtdoor: Rood - lengte 4,5 kilometer.
Vervolg het pad en steek de weg schuin over. Na de weg door naar “het kleine uitkijkpunt”. Boven komen rood en zwart weer samen en ga je schuin naar links.
Rechtsaf: Zwart - Lengte 6 kilometer.
Je volgt nu een singletrack naar beneden. Beneden aangekomen, linksaf. Het pad volgen tot aan de weg. De weg oversteken en het tractorspoor volgen tot onderaan het “kleine uitkijkpunt”. Galinks af via het schelpenpaadje naar boven. Boven komen rood en zwart weer samen en ga je rechtsaf.

Rij over het gras naar beneden en ga aan het einde scherp rechts. Ga door langs de struiken. Dan volgt er een bocht scherp links. Vervolg het pad en de volgende afdaling dient zich aan. Beneden de 2 houten bruggetjes over en direct naar links. Daarna 180° rechts omhoog en volg het spoor tot aan de parkeerplaats. Ga rechtsaf over het asfalt . Bij de 1ste splitsing rechts en bij de 2de splitsing links af. Na ca. 50 m om het paaltje heen, het gras over naar het volgende pad. Volg het pad tussen de bramenstuiken door tot aan het loofbosje. In het bos draai je een klein rondje en dan komt er een afdaling tot aan de sloot. Onder bij de sloot rechtsaf. Blijf langs de sloot rijden tot het eind. Draai links om de sloot heen en volg het pad tussen de bomenrij en het fietspad. Dan linksaf tussen de bomen door en weer links het laatste houten bruggetje over. Na het bruggetje linksaf en pad volgen. Het pad gaan dan schuin naar rechts omhoog en er volgt weer een splitsing in de route.

3 Rechtdoor (rood, 4,5 km). Vervolg het pad (na ca. 20 m komt de zwarte route er weer bij) tot het asfalt en steek dit over.
Linksaf (zwart, 6 km). Je draait nu een pad in tussen de bomen door en komt vervolgens ca. 20 m verder weer op de rode route. Hier linksaf slaan. Vervolg het pad tot het asfalt en steek dit over. Vlak na het asfalt (ca. 20 m) weer een splitsing in de route.

4 Rechtdoor (rood, 4,5 km). Je volgt het pad tot bovenop de ski heuvel “het hoge uikijkpunt”. Hier komen rood en zwart weer samen. Ga linksaf naar beneden.
Rechtsaf (zwart, 6 km). Je volgt het pad en steek na ca. 20 m een voetpad over. Je rijdt nu over een singletrack en het pad gaat langzaam omhoog, het buigt vervolgens scherp af naar rechts en naar beneden. Beneden aangekomen kom je op een grindpad. Direct naar links hier. Volg het pad tot het einde en ga linksaf. Je staat nu aan de voet van de zwaarste klim van het parcours. Boven aangekomen komen rood en zwart weer samen en ga je rechtdoor naar beneden.
Beneden aan gekomen rij je een kort stukje langs het asfalt en steek de stenen (wandel)trap over. Je rijdt nu weer een bos in. Blijf het pad volgen tot aan het asfalt. Je steekt aan het einde van dit stuk nog 1 x een voetpad over. Nadat je het asfalt hebt overgestoken volgt de laatste singletrack van de route. Aan het einde van dit pad kruis je een ruiterpad en volg je het schelpenpad over het grasveld naar beneden richting de parkeerplaats. Bij het asfalt aangekomen ga je rechtsaf terug naar de start van de route.

Let op! Respecteer de andere gebruikers van het recreatiegebied, zoals bijv. ruiters en wandelaars. Pas je snelheid aan.

Ook in de omgeving van het parcours kun je goed fietsen. Hier is geen route uitgepijld, maar je vindt er wel veel onverharde paden (Ruigoord)